در این گفتار سعی داریم در باره سرعت شاتر ، میزان دیافراگم ، کاربردها و محدودیتها صحبت نماییم. میزان نوری که بر روی سنسور دوربین منعکس می گردد باعث ایجاد تصویر شده که کیفیت و میزان نور این تصویر به سه عامل مهم بستگی دارد:1-سرعت شاتر 2-میزان دیافراگم3-ISO .این سه عامل رئوس یک مثلث را تشکیل داده که ما به آن مثلث نور دهی می گوئیم. Iso در اصل میزان حسساسیت سنسور به نور می باشد که با افزایش آن میزان نور در تصویر افزایش یافته و در عین حالی که میزان نویز تصویر نیز زیاد می شود.و در خصوص دو عامل دیگر ، زمانی که شما میزان دیافراگم را افزایش می دهید نور وردی به دوربین افزایش یافته و مجبور خواهید بود سرعت شاتر را کاهش داده تا تصویر شما exposeنشود و برعکس چنانچه سرعت شاتر را شما افزایش دهید باید میزان دیافراگم را افزایش داده تا میزان نور ورودی به دریچه دوربین را بیشتر نمایید.
دیافراگم:
دیافراگم میزان باز شدن دریچه دوربین را زمانی که دکمه شاتر را می فشارید تعیین می کند.همان گونه که می دانید دیافراگم به وسیله گامهای عددی موسوم به f تعیین می گردد مانند f/4,f/22 و غیره.میزان دیافراگم در هر مرحله دو برابر یا بیشتر می شود. این نکته را به خاطر داشته باشید چنانچه میزان دیافراگم افزایش یابد سرعت شاید کم خواهد شد.چیزی که باعث سر در گمی عکاسان تازه کار می شوداین است میزان گشودگی دیافراگم و عددf با هم نسبت معکوس دارند ، هر چه عددf افزایش یابد دیافراگم کوچکتر شده و بالعکس. برای مثال میزان دیافراگم درf/2.8 بیشتر از f/22و یاf/8 می باشد.
رابطه عمق میدانDepth Of Field و دیافراگم :
نکته ای که باید بدان توجه داشته باشید عمق میدان یک عامل مهم در کیفیت تصاویر و همچنین هدفی که آن تصویر دنبال می کند است.عمق میدان مناطقی است که قرار است بر روی آن فوکوس انجام بگیرد. عمق میدان زیاد به این معنی است که تقریباً تمام نقاط تصویر چه پس زمینه و چه پیش زمینه در ناحیه فوکوس قرار می گیرند.وعمق میدان کم بدین معناست که فقط ناحیه کوچکی از تصویر در فوکوس قرار دارد و الباقی تصویر تار و فاقد شفافیت می باشد.دیافراگم اثر بسیار زیادی بر عمق میدان دارد.هر چه دیافراگم بازتر باشد(عدد f کوچکتر) عمق میدان کاهش یافته و هرچه دیافراگم بسته تر باشد(عدد f بزرگتر) عمق میدان افزایش خواهد یافت .برای اینکه درک بهتری از این مسئله داشته باشد به اینگونه بیان می کنیم:
عدد fکوچکتر عمق میدان کمتر و عددf بزرگتر عمق میدان بیشتر
شمادر چه زمانهایی به عمق میدان بالا نیاز دارید؟
چنانچه از یک غروب و یا طلوع و یا منظره از طبیعت عکاسی می کنید و یا از شخصی عکس پرتره می گیرید نیاز به عمق میدان بالا دارید. چون باید تمام نقاط تصویر در فوکوس قرار داشته باشدو اما چنانچه در حالت ماکرو عکاسی می کنید، به عمق میدان کم نیاز دارید تا فقط سوژه در فوکوس قرار گیرد.
سرعت شاتر:
سرعت شاتر همانگونه که از نامش پیداست مقدار زمانی است که شاتر باز می ماند.در خصوص سرعت شاتر به چند نکته مهم می توان اشاره کرد:
1-سرعت شاتر برحسب ثانیه و یا کسری از آن محاسبه می شود.مانند1/1000(یک هزارم ثانیه)و یا 1/30(یک سی ام ثانیه)و غیره.
2-در اکثر حالتها باید سرعت شاتر بیش از 1/60 باشد چنانچه سرعت شاتر کمتر از این میزان باشد تصویر شما محو و تار خواهد بود.
3-چنانچه سرعت شاتر را پائین تراز 1/60 تنظیم نمایید از سه پایه استفاده کنید مگر اینکه دوربین شما مجهز به IS/VR باشد.
4-میزان سرعت شاتر در دوربین معمولاً در هر گام دوبرابر میشود. مانند1/60 ، 1/125 ،1/250 ،1/500 و غیره.همچنانکه سرعت شاتر در هر مرحله افزایش می یابد میزان دیافراگم نیز کم خواهد شد.
5-اکثر دوربین ها دارای سرعت شاتر بسیار پائین نیز می باشند مانند 1 ثانیه ، 5 ثانیه ، 15 ثانیه ، این حالتها زمانی که از یک محیط با نور بسیار کم که کمترین تحرک را دارد مانند عکاسی از یک منظره با چراغهای کم نور مناسب می باشد.
6-زمانی که فکر می کنید از چه سرعت شاتری استفاده نمایید به این نکته توجه کنید که چیزی در کادر شما حرکت دارد یا خیر؟ و آیا می خواهید سوژهای متحرک محو تار باشد یا خیر؟
7-برای عکاسی از سوژهای متحرکت و یا سوژهایی که تحرک زیادی دارند از سرعت شاتر بالا استفاده نمایید.
8-حرکت همیشه بد نیست ، چنانچه شما بخواهید حس حرکت را در یک تصویر القاء نمایید از سرعت شاتر پائین باید استفاده نماییدو این باعث می شود سوژه های متحرک تار و محو به نظر برسند.
9-زمانی که شما تصمیم می گیرید از چه سرعت شاتری استفاده نمایید باید فاصله کانونی لنزی که استفاده می کنید در نظر داشته باشید. برای در ک بیشتر به این مقاله مراجعه نمایید.
حالتهای اولویت شاتر و دیافراگم:
حالتهای اولویت شاتر و دیافراگم در اصل یک حالت نیمه اتوماتیک می باشد.شمادر این حالات مقداری از تنظیمات را انجام داده و الباقی را دوربین تان بعهده می گیرد. البته قبل از اینکه یکی از آنها را انتخاب نمائید مطوئن شوید که کدام برای عکسی که می خواهید بگیرید مناسب تر است.
حالت اولویت دیافراگمAV :
زمانی که شما از این حالت استفاده می کنید امکان تغییر میزان دیافراگم برای شما محیا است. چنانچه میزان دیافراگم را تغییر دهید دوربین شما به صورت خودکار میزان شاتر را تغییر داده و تصمیم می گیرد که چه سرعت شاتری مناسب کاردی که قصد عکاسی از آن را دارید می باشد.
چه زمانی از حالت AV استفاده نمایید؟
همانگونه که عنوان شد میزان تغییر دیافراگم در عمق میدان تاثیر خواهد داشت به همین منظور چنانچه قصد عکاسی از سوژه ای را دارید که در نزدیکی شما واقع شده و شما می خواهید آن سوژه بیشتر مورد توجه قرار گیرد از میزان دیافراگم بزرگتر مانندf/2.8 استفاده می نمایید. به طور کلی از این حالت زمانی استفاده نمایید که عمق میدان برای شما مهم باشد.
حالت اولویت شاتر TV,S :
در این حالت عکاس میزان سرعت شاتر را تعیین نموده و دوربین دیافراگم را خود تعیین می نماید.
چه زمانی از TVاستفاده نمایید؟
زمانی معمولاً از این حالت استفاده می شود که می خواهیم از یک سوژه متحرک عکس بگیریم برای مثال زمانی که از یک ماشین می خواهید عکس بگیرید که با سرعت زیاد حرکت می کند باید سرعت شاتر را در حدود1/2000 انتخاب نمایید باید توجه کنید که سرعت شاتر در دیافراگم تاثیر می گذارد و این امر موجب تغییر عمق میدان می گردد.
حرف آخر:
به یاد داشته باشید که استفاده از سرعت شاتر ، دیافراگم و یا میزان ISOهیچکدام به تنهایی نمی توانند موثر باشند بلکه این عوامل به یکدیگر وابسته بوده و برای کسب نتیجه بهتر می توانید بیشتر و بیشتر عکاسی کنید و تمامی حالات فوق را بارها تمرین نموده تا درک بهتری از مفاهیم آن داشته باشید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر